Chak..Chak..Chak..Boom..

mia

~Terima Kasih kerana mengikuti blog ini. Add aku k. Akan aku balas add korang.~

Sabtu, 22 Ogos 2009

Saspek HINI...

Hari isnin 17/08/2009 jam 2.30pm, aku bawa anak aku gi klinik. Tujuan aku bawa Rizki gi klinik cuma nak mintak ubat selsema n batuk. Aku x sangka lain pulak jadinye. Samapi je d klinik, mekci check, Rizki demam la pulak suhu badan 38. Kena soal siasat ngan doctor. Ambik ko, kami 2 beranak kena naik ambulans. Terus gi HKL. MAk datuk jauhnye. Sebelum tu doctor check Rizki, penafasan Rizki kurang elok. Doc tanya aku, anak awak ni ada asma ke?? Aku kata memang ada.. Aku tanya doc pulak, kenape doc?? Anak awak ni kena gi hospital, jumpe doctor pakar d sana. Sekarang ni musin H1N1, jika kanak yang ada asma, demam, selsema n batuk di utamakan dahulu dan kanak2 ini memang senang di jangkiti virus H1N1. 

Alamkkk...menakutkan aku je la doctor ni. Aku boleh gekal2 n mcm2 la aku fikirkan. Alhamdulillah masa yang sama aku telipon adik aku. Kebetulan pulak adik aku x bekerje pd hari tu. Apa lagi aku terus suruh adik aku dtg klinik Tmn Dato Harun ambil kete aku ni. Alhamdulillah Allah pemudahkan kerje hambamu ini. Sampai d HKL, doc terus check Rizki. Doctor tanye ni siape yang sakit?? Aku jawab, anak saya la doc, kenapa doc?? org yg sakit mcm x sakit. mana daknye, Rizki kalau demam mcm x demam. Memang nampak sihat. Xpi doc kena check juge. Sungguh mengcewakan...Doktor sarankan anak awak kena d masukkan ke wad. Sebabnye takut dijangiti virus tersebut. Ambik ko..runtuh jantung aku buat seketika selepas mendengar kata2 doctor tadi. Ok doc, buat la yg terbaik tuk anak saya ni...

Aku terus tepon pakwe aku. Pakwe aku terkejut beruk dan x percaye. Punye la aktif si Rizki tu kena gak masuk wad.  Aku x sangka la pulak kena masuk wad, dengan x prepare bebenda. Aku cuma bawa kainsal hingus Rizki je. Aku terpakse la tunggu pakwe aku datang, bawa peralatan yang perlu d bawa emmmmmmmmmm....Malam tu juga darah dan hingus Rizki diambil tuk dihantar kemakmal dan tuk memastikan sama ada dijangkiti atau tidak. Mudah2an negatif la hendaknye...Lebih kurang jam 9.30mlm, pakwe aku sampai dengan memakai mask (diwajibkan pakai). Melompat-lompat si Rizki memanggil ayah. Gembira sangat2 Rizki mcm setahun x jumpe. Sabo je la aku. 

Ni kali ke-2 Rizki kena tahan wad dan kes yang sama (Asma). Alhamdulillah mata aku dah pulih (sakit mata). Kalau x, x tahu la cam ne nak buat. Ya Allah kau lindungi la anak aku ni, sihatkan la kesihatannye. Dalam kul 11.30 mlm pakweku pun gerak2 tuk pulang ke rumah. Emmm...sedih x dpt tidor ngan pakwe ku, rinduuu...Aku n Rizki kena la tido d sptal buat seketika waktu. 4jam sekali aku terpakse masukkan gas kemulut Rizki. makk datukk punye la susahnye Rizki ni. Rizki x suka bende ni. Meronte-ronte kuat betul kederat anakku ni. Aku sampai mintak tlg pd mekci pegangkan Rizki. Baru aku boleh masukkan gas kemulutnye.

18/08/2008 ~19/08/2009 waktu pagi sementara menunggu doctor ronde kami sarapan dulu. Kenyangkan perut. Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka la hati... Doktor dah sampai doctor dah sampai, Rizki peduli apa, berlari-lari, melompat-lompat la dia org sakit mcm x sakit. Doctor tengokkan je. Aku tengkap Rizki terus bagi pd doctor, Doctor check penafasan Rizki. Pehhh...laju giler dan masih lagi kedengaran asmanye. Ni kena duk wad 2/3 hari lagi ye. Kena cukupkan 6 dus ubat asma. Aku tak larat dan boring sangat2, x boleh kuar dari bilik yang telah d khaskan. Anak aku pulak x leh la nak duk diam2.

20/08/2009 keputusan darah dan hingus Rizki dah kuar. Alhamdulillah Rizki NEGATIF, aku n Rizki dah boleh kuar. Dapat pulang umah tapi x le kuar sesuka hati. Kena Kuarantin d umah la pulak. Tempoh doctor bagi 1 minggu. Lama nyeeee.....xpe la, janji dah boleh balik. Kalau x, kana la aku pose d sptal. ohhhh...takkkk nakkkk...Apa lagi aku terus tepon pakweku. Punye la lama menunggu kul 6.00ptg baru aku dpt kuar sptal. Kami d kenakan bayaran RM8.80 aje...Terkejut beruk aku n pakwe ku tengok bil ni, biar betul 3hari 2mlm tuuuu... duk sptal, cuma rm8.80 je, mcm x percaye. Ape2 pun timekasih la bebyk ku ucapkan pd mekci n doctor yg telah bekerje keras membantu, melayan karena pesakit2 yg ada ni. Kerje murnimu x akan ku lupakan.